Ventspils brīvostas pārvalde Ķīnā informē par investīciju iespējām Ventspilī

08/12/2016
Šonedēļ Ventspils brīvostas pārvalde piedalās investīciju piesaistes pasākumā “Invest in Summit” Šanhajā, Ķīnā, lai informētu par industriālās attīstības iespējām Ventspilī, kā arī apmeklē Šanhajas Pudongas jaunā rajona speciālo ekonomisko zonu.

“Invest in Summit” ir speciālo ekonomisko zonu forums, kurā piedalās vairāk kā 300 pārstāvji no Ķīnas privātajām un valsts kompānijām, kas meklē iespējas paplašināt savu darbību ārvalstīs. Šajā forumā Ventspils brīvostas pārvalde piedalās pirmo reizi, bet interese par Ventspils piedāvājumu ir liela.

Ventspils brīvostas pārvaldes delegācija vizītes laikā apmeklē arī Šanhajas Pudongas jaunā rajona speciālās ekonomiskās zonas teritoriju, lai iepazītu ķīniešu pieredzi un pārrunātu sadarbības variantus. Pudongas rajona delegācija Ventspilī ieradās šī gada jūnijā un parakstīja savstarpēju saprašanās memorandu ar Ventspili, vienojoties par sadarbību vairākās jomās, tostarp ekonomikā.

Ventspils brīvostas industriālās teritorijas attīstība ir viens no Ventspils brīvostas pārvaldes darba mērķiem. Patlaban Ventspils brīvostā līdzās jau esošajām rūpnieciskajām ēkām vairāk nekā 500 hektāru ir paredzēti jaunu industriālo projektu īstenošanai. Kopš 2002.gada, kad aktīvi sākts darbs brīvostas industriālās zonas attīstībā, darbam Ventspils brīvostā piesaistīti vairāk nekā 20 ārvalstu un pašmāju ražojoši uzņēmumi. 2010.gadā pirmo reizi darbavietu skaits rūpnieciskajā sektorā Ventspilī pārsniedza darbavietu skaitu ostas sektorā. Ventspils ierindojusies Latvijas lielāko rūpniecisko centru vidū – pēc produkcijas izlaides, apgrozījuma un eksporta apjoma rādītājiem apsteidzot tādu vēsturisku rūpniecisko centru kā Jelgava un ierindojoties vienā līmenī ar Daugavpili. Rūpnieciskās produkcijas izlaides rādītāji Ventspilī kopš 2002.gada palielinājušies 21 reizi, bet eksporta apjoms palielinājies pat 40 reizes.